Ο ύπνος του μωρού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η σωστή θερμοκρασία, έτσι ώστε το μωρό να μη ξυπνάει επειδή κρυώνει ή υπερθερμαίνεται.

Συνήθως τείνουμε να υπερβάλλουμε στο πρώτο (να μη κρυώνει) και να ξεχνάμε το δεύτερο (υπερθέρμανση). Έχουμε και την επιρροή από τις γιαγιάδες που θέλουν τα παιδιά ντυμένα σαν κρεμμύδια! Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και τα σπίτια μας σήμερα έχουν περισσότερη ζέστη και δυνατότητα θέρμασης ακόμα και το βράδυ. Σπάνια η θερμοκρασία δωματίου πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς το χειμώνα. 

Οι μαμάδες μας λοιπόν θα προτιμούσαν να κοιμίσουν το μωρό με ένα 'παπλωματένιο' υπνόσακο ο οποίος συνήθως είναι βαμβακερός εξωτερικά αλλά γεμισμένος με συνθετικό υλικό που δεν αναπνέει. Όμως το μωρό δεν έχει τη δυνατότητα - ή την ικανότητα να ξεσκεπαστεί σε περίπτωση που ζεσταθεί περισσότερο από όσο θέλει και αυτό μπορεί να είναι ακόμα και βασανιστικό σε ένα βαθμό. Σκεφτείτε να είστε εγκλωβισμένοι σε ένα πάπλωμα και να σκάτε αλλά να μη μπορείτε να βγάλετε ούτε το χέρι σας! 

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα μωρά μέχρι 18 μηνών δεν έχουν θερμορρυθμιστική ικανότητα.

Ο υπνόσακος της Superlove Merino είναι φτιαγμένος από 100% φυσικά υλικά, μαλλί μερίνο και οργανικό βαμβάκι. Ουσιαστικά αποτελείται από δυο επανωτισμένα φύλα (layers) - δύο κουβερτούλες, μία από 100% μαλλί μερίνο (εσωτερικά) και μία από 100% οργανικό βαμβάκι (εξωτερικά).

Το μαλλί μερίνο είναι φτιαγμένο από πολύ λεπτό νήμα (superfine) και έχει εξαιρετικά απαλή και μεταξένια υφή (δε τσιμπάει). Επίσης είναι αντιαλλεργικό και απόλυτα ασφαλές για επαφή με το γυμνό δέρμα, κατάσαρκα. Η πιο σημαντική ιδιότητά του είναι η θερμορρυθμιστική. Καθώς το μαλλί είναι 'ζωντανό' νήμα, δημιουργεί την ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο του μωρού ώστε να μη κρυώνει αλλά και να μην ιδρώνει. Επίσης, το μαλλί έχει πολύ μεγάλους πόρους και έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία και να την εξατμίζει πολύ γρήγορα (θα δείτε ότι όταν πλένεται το μαλλί στεγνώνει πολύ γρήγορα). Έτσι, ακόμα και αν το παιδί ιδρώσει η υγρασία εξαφανίζεται αμέσως.

Το οργανικό βαμβάκι που είναι η εξωτερική κουβερτούλα (layer) έχει μικρότερους πόρους ώστε να κρατάει τη ζέστη στο εσωτερικό.

Ο υπνόσακος της Superlove Merino δεν ακολουθεί τα tog ακριβώς λόγω της θερορρυθμιστικής του ιδιότητας. Έτσι ειναι κατάλληλος για όλες τις εποχές του χρόνου, στην χώρα μας από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. 

Υπάρχουν δύο μεγέθη.

  • Το 0-2 ετών ειναι σαν μια ραμμένη κουβερτούλα χωρίς ποδαράκια, που όμως αφήνει όση ελευθερία κινήσεων χρειάζεται το μωρό σε αυτές τις ηλικίες. 
  • Το 2-5 ετών έχει έναν πρωτοπωριακό σχεδιασμό που καταλήγει σε ποδαράκια χωρίς όμως να ειναι στενός κατα μήκος των ποδιών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ανεση κινήσεων όταν το παιδί κοιμάται και η επιλογή να βάλει μέσα τα ποδαράκια αν έτσι βολευεται καλύτερα στον ύπνο και να τα 'βγαλει' όταν ξυπνήσει και θέλει να περπατήσει.

Η φιλοσοφία της Superlove Merino είναι το layering, δηλαδή, ντύνουμε το παιδί ανάλογα με την θερμοκρασία δωματίου της κάθε εποχής. Τις πιο θερμές μέρες του φθινοπώρου και της άνοιξης μπορούμε να έχουμε το μωρό μόνο με ένα ζιπουνάκι και τον υπνόσακο. Σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες βάζουμε ζιπουνάκι με ολόσωμο φορμάκι ή πιτζαμάκι. Σε λίγο πιο κρύες μέρες βάζουμε διπλό μανικάκι πχ μακρυμάνικο ζιπουνάκι και μακρυμάνικο πιτζαμάκι. Στις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα που στην χώρα μας δεν διαρκούν πολύ μπορούμε να ρίξουμε και μια κουβερτούλα από πάνω, κατά προτίμηση όχι συνθετική. Ο υπνόσακος θα εξασφαλίσει ότι το παιδί δε θα ξεσκεπαστεί ακόμα και αν καταφέρει να πετάξει την κουβερτούλα.

Ο υπνόσακος της Superlove Merino πλένεται άφοβα στο πλυντήριο σε πρόγραμμα για ευαίσθητα στους 30 βαθμούς και με λίγες στροφές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βρεφικό απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε στα υπόλοιπα ρούχα του μωρού. Στεγνώνει γρήγορα. Πιο πολύ θα καθυστερήσει το οργανικό βαμβάκι να στεγνώσει. Σιδερώνεται κανονικά, καλύτερα από την βαμβακερή πλευρα.

Tip: Το μαλλί είναι ένα υλικό με μεγάλους πόρους που δε κρατά δυσοσμία και βρομιά, οπότε αν το αερίζετε συχνά διατηρείται καθαρό και δε χρειάζεται πολύ συχνό πλύσιμο.

Σημείωση: Ο υπνόσακος της Superlove Merino έχει τις ίδιες προδιαγραφές με τον υπόσακο Go Go Bag της Merino Kids. Εμείς τους προτιμήσαμε γιατί κατασκευάζονται στην Αγγλία και γιατί ακολουθούν πιο αυστηρές προδιαγραφές σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να διαβάσετε πολλές ακόμα πληροφορίες https://superlovemerino.com/pages/the-super-wool.