Όταν το μωράκι μας είναι πια έτοιμο να ξεκινήσει να τρώει μόνο του χρειαζόμαστε άθραυστα σκεύη φαγητού, δηλαδή μπωλ, πιάτα και ποτήρια που δε μπορεί να σπάσει και να τραυματιστεί. Παραδοσιακά, στην πλαστική εποχή μας, αυτά είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά, άλλα καλύτερης κι άλλα χειρότερης ποιότητας.

Έχει αποδειχθεί ότι μια από τις (άπειρες) χημικές ουσίες που περιέχονται στα περισσότερα από τα πλαστικά αυτά τα προϊόντα, η διφαινόλη Α (BPA) σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη. Φυσικά και δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα για όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά αντικείμενα.

Η διφαινόλη δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη, δηλαδή δεν 'μένει' στον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται με τα ούρα εντός 24 ωρών. Παρόλα αυτά, επειδή προσλαμβάνεται σε μικρές ποσότητες καθημερινά αποτελεί 'ενδοκρινικό διαταράκτη' δηλαδή διαταράσσει την ενδοκρινική ισσοροπία του οργανισμού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε ποιες περιπτώσεις τροφίμων εισχωρούν περισσότερες χημικές και τοξικές ουσίες?

1. Οι λιπαρές τροφές όπως πχ το τυρί και το ελαιόλαδο 'έλκουν' περισσότερο τις χημικές ουσίες, ενώ το νερό και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι ασφαλέστερα.

2. Όταν η πλαστική συσκευασία ή σκεύος εκτίθεται σε μεγάλες θερμοκρασίες, οπότε αποφεύγουμε να βάζουμε ζεστό φαγητό σε πλαστικό σκεύος. Αυτό ισχύει και για το νερό, δηλαδή όταν ένα πλαστικό σκεύος με νερό εκτεθεί πχ στον ήλιο ή θερμανθεί, ενισχύεται η 'μετανάστευση' των χημικών ουσιών στο περιεχόμενο.

3. Περισσότερες χημικές ουσίες περνούν στα υγρά τρόφιμα παρά στα στερεά. Επίσης, στα στερεά τρόφιμα περισσότερο επιβαρρυνονται οι εξωτερικές επιφάνειες οπότε μπορούμε ίσως να τις αφαιρέσουμε.

4. Στα πλαστικά σκεύη μικρότερης πυκνότητας. Με απλά λόγια όταν το πλαστικό είναι πιο σκληρό έχουμε λιγότερη επιμόλυνση του φαγητού. Επίσης πιο επικίνδυνα είναι τα πλαστικά που έχουν φθορά όπως γρατζουνιές και θάμπωμα.

5. Τα όξινα τρόφιμα, πχ τοματοχυμός, χυμοί φρούτων και γιαούρτια ελκύουν περισσότερες χημικές ουσίες.

Το μπαμπού είναι ένα νέο φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανθεκτικών σκευών φαγητού όπως πιάτα, μπωλ, ποτήρια και κουταλοπήρουνα τα οποία δεν είναι τελέιως άθραυστα, αλλά αν σπάσουν δεν θρυμματίζονται σε επικίνδυνα μικρά κομμάτια όπως το γυαλί.

Το μπαμπού είναι ένα φυτό που μεγαλώνει μόνο του στη φύση, χωρίς ιδιάιτερες ανάγκες για καλλιέργεια και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Είναι δηλαδή 100% οικολογικό και οργανικό. Μεγαλώνει όπως το χορτάρι, δηλαδή όταν το κόβουμε απλά ξαναμεγαλώνει μόνο του.

Η υφή του είναι ελαφρά ξυλώδης αλλά μοιάζει περισσότερο με το πλαστικό από την άποψη ότι είναι λείο και δεν δημιουργεί εκδορές όπως συμβάινει στα ξύλινα σκέυη, όπου και ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Το μπαμπού είναι επισης υποαλλεργικό και 100% βιοδιασπώμενο. Αν δηλαδή το θάψουμε στο χώμα θα αποσυντεθεί τελείως χωρίς καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Τέλος, είναι ελεύθερο διφαινόλης Α (BPA free) αλλά και ελεύθερο εντελώς από χημικές ή τοξικές ουσίες με φυσικό τρόπο.

Είναι η πρόταση του BabyMou για το μωράκι σας που μπορεί να το χρησιμοποιήσει από τις πρώτες του προσπάθειες να φάει μόνο του μέχρι και πολύ αργότερα, όταν θα θέλει ένα σνακ στο δωμάτιό του καθώς παίζει 3, 4 ή 5 ετών, ώστε να μην υπάρχει κίδυνος να σπάσει κάποιο γυάλινο σκεύος και να τραυματιστεί.

Κάνουμε καλό στο παιδί μας αλλά και στο περιβάλλον μας που είναι το μέλλον των παιδιών μας!

πηγή: http://www.vita.gr/go-green/news/article/7824/poso-mas-apeiloyn-ta-plastika/