Το μικρό σας έγινε 2 ετών και έχει πια μπει το καλοκαίρι και όλοι σας λένε ότι πρέπει να το εκπαιδεύσετε να κόψει την πάνα -  επιτέλους! Φυσικά και αυτό είναι ευχής έργον και μακάρι να γίνει για να μην τον/την ζεσταίνουν και οι πάνες μες το καλοκαίρι.

Όλα αυτά όμως είναι εξωτερικοί και μόνο παράγοντες για ενα θέμα που αφορά αποκλειστικά το παιδί. Αυτό και μόνο γνωρίζει πότε είναι έτοιμο, σωματικά και ψυχολογικά για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Δεν είναι θέμα απόφασης της μαμάς, όπως όλοι θα σας πουν και όπως όλοι γνωρίζαμε ως τώρα.

Οι πιο σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως αν το παιδί πιεστεί πριν αυτό να είναι έτοιμο μπορεί η πίεση αυτή να του δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα δυσκοιλιότητας ή/και νυχτερινής ενούρησης.

Μιλήστε στο παιδί και εξηγήστε του την διαδικασία της τουαλέτας, πάρτε το μαζί όταν χρησιμοποιείτε εσείς την τουαλέτα, βεβαιώστε το ότι μπορεί να δοκιμάσει όταν αυτό θα είναι έτοιμο και μόνο τότε. Οπλιστείτε με υπομονή και μην το μαλώσετε ποτέ σε περίπτωση ατυχήματος. Εξηγήστε πόσο καλό και υγιές είναι όταν ο άνθρωπος αφοδεύει και φεύγουν τα περιττώματα, αλλά ποτέ μην δείξετε ότι είναι κάτι σιχαμερό ή απέχθές. Δώστε την θετική πλευρά και μόνο.

Μπορεί να βοηθήσει η χρήση πάνας-βρακάκι (πλενόμενο ή μιας χρήσης) που να μπορεί το παιδί να ανεβάσει και να κατεβάσει μόνο του. Έχετε ένα απλό γιογιό και ένα μειωτικό λεκάνης έτοιμα προς χρήση στο μπάνιο και δείξτε του πώς χρησιμοποιούνται για όποτε θελήσει να τα χρησιμοποιήσει.

Δώστε του χρόνο και την αμέριστη υποστήριξή σας και να είστε βέβαιοι ότι μια μέρα θα γίνει το θαύμα - θα σας ανακοινώσει την απόφασή του να πετάξει την πάνα - και θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και για τους δυο σας! Γιατί το παιδί θα αισθάνεται και θα είναι έτοιμο να το κάνει!